Wat een medewerker nodig heeft om gezond, gemotiveerd en productief te blijven tijdens het werk, kan per levensfase verschillen. Veranderingen in het privé leven, een veranderd takenpakket door technologische ontwikkelingen of een ontwikkelbehoefte kan zorgen dat de medewerker met minder plezier naar het werk gaat of andere behoeften krijgt. Medewerkersgesprekken zijn goede momenten om de behoeften te achterhalen zodat je hier samen op in kan spelen. Het ‘huis van werkvermogen’ is een mooie methode om gerichte vragen te stellen en verschillende aspecten in beeld te krijgen.
Het huis van werkvermogen
Het huis van werkvermogen (van oorsprong een Fins model) is in een eigen jasje gegoten door Daphne Borger van Innovatiehub en Martine Scholten en kan gebruikt worden tijdens jaar- en ontwikkelgesprekken met de medewerker. Het systeem bestaat uit vier verdiepingen namelijk: gezondheid, competenties, normen & waarden en werkomstandigheden. Om te zorgen dat iemand zich goed in kan zetten binnen het werk, is het van belang dat de verdiepingen in balans zijn. Om daarachter te komen doorloopt de medewerker per verdieping 4 tot 5 vragen waarbij hij kan omcirkelen of hij hetgeen ervaart als onvoldoende, voldoende of goed. Daarnaast wordt er om een toelichting gevraagd per vraag. Aan de hand van de ingevulde vragen en de toelichting kan het gesprek gevoerd worden. Wat is er nodig om een situatie te verbeteren? Wat kan iemand zelf en wat kun je als werkgever doen of faciliteren? Door hierover het gesprek te voeren en acties te noteren werk je samen aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerker.
Hieronder een korte toelichting over de vier verdiepingen en wat je kan verwachten:
Wil je het huis van werkvermogen ook toepassen binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je er graag meer over.