De één schiet meteen in de verdediging en een ander trekt zich terug. Als je al onzeker bent of een laag zelfbeeld hebt, dan kan het ontvangen van feedback extra lastig zijn. Je wordt wellicht bevestigd in hetgeen dat je al lastig vond waardoor je de indruk krijgt dat je het niet kan of niet goed doet. Dit houd je lage zelfbeeld in stand, gezien je de feedback als waarheid aanneemt en niet het zelfvertrouwen hebt om hierop te reageren. Vaak heeft het te maken met de manier waarop feedback wordt gebracht. Als er aandacht wordt besteed aan het overbrengen van feedback (opbouwend) is het vaak gemakkelijker te ontvangen en kan het ook mooie dingen opleveren. Helaas heb je niet direct invloed op hoe iemand jouw feedback geeft. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je hiermee omgaat of hierop reageert.
Feedback ontvangen betekent niet dat je overal ‘ja’ op moet knikken en het er altijd mee eens moet zijn! Als het niet helemaal duidelijk is of je bent het er niet mee eens, kun je hier gerust over in gesprek gaan. Wellicht was het iets anders bedoelt dan dat het in eerste instantie op jou overkwam. Hieronder volgen een aantal basisregels voor het ontvangen van feedback:
Positieve en opbouwende feedback is belangrijk om je persoonlijk te kunnen ontwikkelen en kan je zelfbeeld ook verbeteren. Je kan hierbij afwachten tot een ander jou feedback geeft, maar het kan ook helpen om zelf om feedback te vragen. Door middel van feedback kun je checken of het beeld dat je ergens van hebt, ook het beeld is van een ander. Bij een laag zelfbeeld zien we vaak dat iemand ‘negatiever’ naar zichzelf en zijn kwaliteiten kijkt dan mensen uit zijn of haar omgeving. Door feedback te vragen kun je checken of jij een realistisch beeld hebt over jouzelf en kan je het mogelijk bijstellen. Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken als je feedback gaat vragen:
Merk je dat je toch meer hulp nodig hebt om je zelfbeeld te verbeteren of beter met feedback om te kunnen gaan? Middels persoonlijke coaching kunnen wij je technieken en tools aanreiken die je verder kunnen helpen. Denk hierbij aan een weerbaarheidstraining, een traject rondom het verbeteren van je zelfbeeld of vergroten van je zelfvertrouwen, of het versterken van je communicatievaardigheden.