't Salland Advies

Hulp bij zelfvertrouwen op het werk

Onzekerheid op het werk is een veelvoorkomend probleem die verschillende oorzaken kan hebben en zich op verschillende momenten voor kan doen. Bij het starten van een nieuwe baan bijvoorbeeld. Alles is nieuw dus je hebt de tijd nodig om je taken, collega’s en de bedrijfscultuur te leren kennen. Maar wat als de onzekerheid na een tijdje blijft bestaan, je dit keer op keer blijft ervaren en je welzijn of prestaties eronder lijden? Hulp bij zelfvertrouwen op het werk kan je hierbij enorm helpen. 

Hulp bij zelfvertrouwen op het werk

Belang van zelfvertrouwen op het werk

Zelfvertrouwen is een belangrijke eigenschap voor succes op het werk. Het stelt je in staat om taken met meer vastberadenheid en efficiëntie uit te voeren, zelfs in uitdagende situaties. Met een sterk gevoel van eigenwaarde en een dosis zelfvertrouwen ben je beter in staat om te communiceren, beslissingen te nemen en leiderschap te tonen. Dit draagt bij aan een positieve werkomgeving en een hogere productiviteit.

Oorzaken van onzekerheid op het werk

Het kan lastig zijn om te ontdekken waarom je onzekerheid ervaart. Een aantal veelvoorkomende oorzaken die wellicht van toepassing zijn op je eigen situatie zijn:

1. Taken en werkzaamheden die niet bij je passen
Als je jouw talenten niet goed in kan zetten bij het uitvoeren van je werkzaamheden sta je niet in je kracht. Je voert je taken wel uit maar wellicht vind je het moeilijk, te hectisch en maak je fouten. Dit brengt onzekerheid met zich mee. De vraag is dan kun je het niet of past het niet bij je?

2. Werkzaamheden waar je nog niet de kennis voor bezit.
Het kan gaan om theoretische en praktische kennis. Hoe moet of werkt iets en hoe voer je dat uit in de praktijk? Als je je onvoldoende bekwaam voelt kun je situaties gaan vermijden of meer fouten gaan maken die je onzeker maken.

3. Laag zelfbeeld
Ervaringen die je hebt opgedaan bepalen hoe jij denkt, oordeelt en welke overtuigingen je hebt bij een situatie. Hierbij kunnen negatieve ervaringen ervoor zorgen dat je een negatief beeld krijgt over de dingen die je wel of niet kan. Dit is niet altijd kloppend maar werkt wel belemmerend om vertrouwen te hebben in jezelf en je taken/werkzaamheden.

4. Werkomgeving
Je collega’s en de bedrijfscultuur zijn van invloed of je je ergens prettig voelt en uit durft te spreken. Spanningen onderling of een bedrijfscultuur die niet bij je past, kan ervoor zorgen dat je jouw mening niet durft te geven en er geen ideeën worden gedeeld.

Wat kan ik doen om mijn onzekerheid te overwinnen?

Bedenk voor jezelf waar je onzekerheid vandaan komt. Is het één reden of zijn het er meerderen? Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt om de onzekerheid te verminderen en wie of wat je daarvoor nodig hebt. Kun je in gesprek gaan over: de werkzaamheden, scholingsmogelijkheden of spanningen die je ervaart? Of heb je iemand nodig die je helpt om je talenten te ontdekken, te bekijken welke belemmeringen je ervaart of helpt om uit te zoeken welke werkomgeving bij je past. Hulp bij zelfvertrouwen op je werk is niet raar, gek of zielig! Met het aannemen van hulp laat jij je zien dat je krachtig bent. Coaching kan helpen om antwoorden te vinden en je zelfvertrouwen te vergroten.

Martine en Tamara, aangenaam
“Wij helpen graag om bedrijven en mensen weer te laten stralen”

Wat beweegt jou? Hoe kan je verder komen? En hoe kun je daarmee ook je bedrijf verder helpen? Dat zijn vraagstukken die ons boeien. Vanuit je eigen kracht werken vormt een belangrijk onderdeel binnen onze dienstverlening en binnen het bedrijf. Met onze diversiteit aan kwaliteiten, kennis en interesses kunnen we gericht hulp bieden en aanvullend zijn aan elkaar. We vertellen je hier graag meer over.

Wat zeggen klanten over ons

We zijn trots op onze certificaten!